Snelle levering I 14 dagen retour-recht I gratis bezorging vanaf €75

Koken op kampvuur

Het is misschien een beetje intimiderend, maar als je het eenmaal doorhebt heel makkelijk, veilig en hardstikke leuk om te doen. 

Maar mag je overal een kampvuur maken? Het antwoord is nee. In principe is vuur maken in Nederland op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden. Als het wel mag, staat dit in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag. Als je op een kampeer terein staat check het dan altijd met de beheerder. 

Hoe maak je een mooi kampvuur. 

Kies eerst een veilige plek.

Het makkelijkste is natuurlijk om een vuur te maken in een vuurschaal en als je daarnaast nog zou willen koken kun je er een metalen tippi (driepoot) met een Dutch Oven bovenplaatsen. 

Maar als je geen vuurschaal bij je hebt, dan moet je zoeken naar een plek waar geen rommel, gras en wortels op de grond liggen binnen de 3 meter rond je kampvuur. Let ook op laaghangende taken en oja dan is er nog de regel dat je 3 maal de hoogte van je kamvuur vrije ruimte moet hebben.  

Als je een mooi en veilige plek hebt uitgekozen, kies dan het doel van het kampvuur. Ga je het kampvuur alleen gebruiken om op te koken of wil je het kampvuur later ook gebruiken voor de warmte en gezelligheid. 

Om alleen te koken kun je het beste twee dikke stukken dood of droog hout in een V leggen. Leg de stukken aan de bovenkant ongeveer 15 centimeter van elkaar en aan de onderkant 5 centimeter. Leg dan droge dennennaalden, mos of verfrommelde krant in het midden van de V. Bouw dan met stukken hout of takken een tippi over de V. Steek dan langzaam het vuur aan en leg steeds droog hout op het vuur dat ongeveer net zo groot is als je arm. Beste hout voor een kampvuur is esdoor of eik dit hout geeft een mooi stabiel vuur. 

Als je een kampvuur wilt waar je na het koken met je famillie of vrienden nog gezellig naast wil zitten, bouw dan een grotere tippi. Wanneer het vuur aan is kun je steeds grotere stukken hout toevoegen.  Voeg 1 hout stuk per keer aan het vuur toe zodat je het vuur onder controle kan houden. 

Welk kook materiaal moet je gebruiken,

Het beste is om materiaal te gebruiken dat speciaal gemaakt is om op open vuur te koken. Zoals een dutch oven of potten en pannen van Metaal of Aluminium.

Voor de veiligheid zorg je dat je dichte schoenen aan hebt en een vuurvaste short en handschoenen draagt. 

Tip: wanneer je vlees grild gebruik dan altijd een vleesthermometer. Het vlees moet tussen de 60 en 70 graden gekookt worden om alle bacteriën te doden. Je kunt namelijk vanaf de buitenkant niet goed oordelen of het vlees gaar is of niet. 

Kies de manier waarop je wilt koken,

Er zijn verschillende manieren om op een kampvuur te koken, de keuze zal voornamelijk afhangen van het type eten. Bijvoorbeeld voor Marshmellows en hotdogs kun je een spies gebruiken. Wil je BBQ-en dan kun je een speciaal gemaakte metalen gril over de vlammen leggen. Wil je echt koken dan kun je het beste een Dutch oven gebruiken, deze pot geeft je even veel flexibiliteit als in een echte keuken, maar is dan wel weer zwaar om mee te nemen.  

Winter, Fire, Campfire, Tea KettlesCampfire, Fireplace, Fire, Burn, Flame

Boekentip: Wild adventure Cookbook by Sarah Glover

Voor meer informatie over hoe je een veilig kampvuur maakt  ga naar de website van https://nl.scoutwiki.org/Kampvuur_aansteken

Voor meer informatie over op welke natuurkampingsings in Nederland je kampvuur kunt maken ga naar: https://www.natuurkampeerterreinen.nl/kampeerders/waar-kun-je-een-vuurtje-stoken/

 

 

 

 


Laat een reactie achter