Snelle levering I 14 dagen retour-recht I gratis bezorging vanaf €75

Kachels voor in de tent

Image result for canvascamp winter met kachelImage result for canvascamp pictures winter                                   

Zodra de zomervakantie voorbij is dan stoppen de meeste families met kamperen. Dit is echt zonde want de lente en herfst zijn ook hele mooie jaargetijden om te kamperen. En als je jezelf goed hebt voorbereid kun je ook in de winter kamperen. (zie onze blog over winter kamperen in Nederland).

Tenten zijn ontworpen om de wind en regen buiten te houden maar ze isoleren niet zo goed. Je kunt het behagelijk maken door een kachel te gebruiken. Maar er zijn verschillende soorten kachels waar je uit kunt kiezen. 

Electrische kachels, Electrische olie radiator, Halogeenkachels, Petroleum kachels, Infraroodkachels, Gaskachels en Houtkachels. Elke kachel heeft zijn voor en nadelen. 

Electrische / keramische kachels: Dit is de beste keuze voor de meeste tenten en ook de simpelste en goedkoopste manier om je tent te verwarmen. Maar je moet wel toegang tot stroom hebben en zorgen dat de kachel veilig is aangesloten. Als je besluit een electrische kachel aan te schaffen, zorg dan dat je er eentje neemt die automatisch stopt als de kachel te heet wordt. Desondanks is ons advies om de kachel niet in de nacht aan te laten staan voor brandgevaar. Wees er ook van bewust dat een electrische kachel de tent niet meer dan 10 graden zal verwarmen. 

Electrische olie radiator: Ja, het klinkt misschien een beetje raar maar je kunt een kleine radiator meenemen om je tent te verwarmen. Je moet dan wel rekening houden met het aantal volt dat je kunt gebruiken op een camping. De warmte komt misschien niet helemaal in de slaapkamers maar is wel genoeg om de gezamelijke ruimte te verwarmen voor gezellige avondjes.

Zorg ervoor dat de kachel niet op de grond of bij een raam staat, voor het geval er water in de tent stroomt. Zet de kachel ook niet te dicht bij het tentdoek  voor het geval de wind de kachel omstoot. 

Halogeen kachels: Deze kachels stoten veel warmte uit en gebruiken maar heel weinig stroom, daardoor is dit een aantrekkelijke optie om je tent warm te houden. De halogeen kachels die op de grond staan kunnen brandgevaarlijk zijn en zijn op sommige kampeerplekker zelfs verboden. Wij raden deze dan ook niet aan. Een goed alternatief is een halogeen kachel die je op kunt hangen. Dit voorkomt ook gelijk dat de kinderen er tegen aan kunnen lopen. 

Petroleum Kachels: Ze hebben maar een paar minuten nodig om je tent op te warmen. Petroleum ruikt enkel bij het aansteken van de kachel ons advies is dan ook om dit buiten de tent te doen. De meeste kachels zijn uitgerust met omval en overhittings beveiliging. Het is wel een dure optie maar het geeft een aangename warmte en als je de kachel uitzet blijft het ook nog even heerlijk warm. 

Gas kachels: Tijdens frisse dagen is een simpele gaslamp vaak voldoende. Maar voor vriestemperaturen raden we toch een volwaardige gasstraler aan. Erg handig bij dit type verwarmingstoestel is de regeling. Je kan makkelijk de vlam aanpassen. Nadeel: Een gasfles kan bevriezen. Dat probleem komt niet voor bij petroleumkachels. Moderne gas kachels hebben misschien wel het risico op brandgevaar verlaagd maar niet in zijn geheel geelimineerd, ook is het risico op koolmonixide vergiftiging nog steeds erg aanwezig. Neem dan ook een koolmonixide alarm mee. 

Hout kachels: Het kost een beetje meer moeite dan een electrische kachel waar je gewoon de stekker in het stopcontact stopt, maar met een houtkachel ben je nooit gelimiteerd aan kampeerplekken met stroom. Je moet er alleen wel de juiste tent voor hebben, (in de meeste nylon tenten kun je geen houtkachel gebruiken).

Als je een vuurvaste canvas tent hebt dan is dit misschien wel de beste en leukste optie en je kunt er ook nog op koken. Je hebt houtkachels die speciaal voor het kamperen ontworpen zijn en deze zijn dan ook erg licht en compact. Je hebt wel een vuurvaste mat nodig waar je de houtkachel opzet, een uitgang in je tent doek naar buiten waar de schoorsteen door heen gaat (kun je ook zelf maken), en een koolmonoxide alarm die je optijd waarschuwd mochten er toch giftige gassen in je tent komen. 

Veiligheid boven alles

Niks is erger dan het de hele dag koud hebben, ook brengen kachels al snel een gezellig sfeertje maar denk eraan dat een tent verwarmen niet zonder gevaar is. 

  • Laat het verwarmingstoestel niet branden wanneer je slaapt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie
  • kies een kachel met een CO- en valbeveiliging om ongelukken te voorkomen.
  • Zorg dat je jezelf niet verbrandt.
Veel plezier met kamperen!

 


Laat een reactie achter