Snelle levering I 14 dagen retour-recht I gratis bezorging vanaf €75

Winter kamperen in Nederland

Winter kamperen in Nederland in een tent, hoe gaaf is dat. Het klinkt in eerste instantie vooral heel koud, maar geloof het of niet, het wordt steeds populairder en wanneer je je goed voorbereid valt het reuze mee met de kou en is het vooral een onvergetelijke ervaring.

Maar waarom zou je het doen? Nou het is bijzonder, uitdagend, supergezellig, knus en zeker ook leuk om te doen met de kinderen of groep vrienden.

Natuurlijk heb je een beetje mooi weer nodig en de juiste kampeerspullen zoals een 4 seizoenen tent, warme slaapzakken en een kachel maar dan heb je ook een fantastische en hele speciale ervaring.

7 redenen/praktische tips om wel te gaan:

Rust en ruimte, betaalbaar, meer plezier van je tent, gezellige kampvuur avonden, lang donker dus lekker uitslapen en geen kriebelige beestjes. En omdat er vrijwel altijd plek is hoef je niet ver van te voren te reserveren en kan je het mooie weer er gewoon een beetje bij uitzoeken. 

Kan je op elke camping ook in de winter kamperen:

Nee dat kan niet, de meeste campings zijn gesloten in de winter. 
Heb je zelf een camping in gedachte, kijk dan eerst even online of bel of ze open zijn en welke facaliteiten ze aanbieden. 

tip: In Nederland zijn er 24 Natuurkampeerplaatsen en 2 groeps kampeerplaatsen open in de winter. Deze kun je vinden op www.natuurkampeerterreinen.nl

Op bijna alle natuurkampeertereinen kun je vuur maken op een daarvoor speciale kampvuurplek en soms zelfs bij je tent. 

Maar wat voor tent neem je dan mee: 

Zoals we al eerder beschreven heb je een vierseizoenen tent nodig. Dit kan een  tent van nylon of polyester zijn, maar nog beter is een tent van katoen zoals een. 

De belangrijkste verschillen tussen deze twee stoffen is dat katoen ademt, dus je hebt dan minder last van condens en kou. Een nylon tent is veel compacter en lichter maar ademt minder en dan ontstaat er meer condens en dat vocht vriest weer makkelijk aan. Als je echt wilt gaan trekken is een nylon tent wellicht handiger, maar wanneer je gezellig een paar dagen romantisch samen of met je gezin wilt kamperen geeft een katoenen tent veel meer sfeer en ruimte. 

beige The North Face tent previewImage result for canvascamp pictures winter

 Hoe krijg je haringen in en uit de grond:

Je kunt je voorstellen dat dit wat lastiger gaat dan in de zomer. Krijg je de haringen niet in de grond neem dan een stalen haring mee en boor daarmee een gat voor. Om de haringen er weer uit te halen geef je ze eerst een tik met de hamer zo komen ze los en kun je ze er makkelijker uittrekken. 

Neem een kachel mee voor de echte koude dagen. 

Er zijn verschillende manieren hoe je een tent kunt verwarmen. 

Electrische kachels, halogeenkachels, petroleum kachels, gaskachels en houtkachels. Elke kachel heeft zijn voor en nadelen (zie onze blog over tentkachels), maar zeker wanneer de temperaturen het vriespunt naderen (of er zelfs onderduiken) dan is een kachel zeker onmisbaar.  

Koken: 

Denk erom dat butaangas en campinggaz niet werken bij tempraturen onder het vriespunt. Koken op benzine en petroleum kan maar doe dit altijd buiten ivm brandgevaar.

Je kunt een brander buiten zetten en lekker buiten een maaltijd koken maar het leukste voor de kinderen is misschien toch wel een dutch oven op het kampvuur. (lees onze blog over koken op kampvuur) 

Tip: gebruik een houtkachel om op te koken of een pot thee te zetten en neem watervaste lucifers mee. 

Wat voor kleding neem je mee:

Het beste is om jezelf te kleden in 3 lagen, 1ste laag thermo (geen katoen want dit houd vocht vast), 2de laag een fleece trui en een dikke broek, 3de laag een wind en waterdichte jas.

Een muts, sjaal en handschoenen zijn een must, wist je dat 40% van je lichaamswarmte verdwijnt via je hals en hoofd.

En tot slot, regenkleding en waterdichte schoenen. 

Wat heb je nodig om goed te kunnen slapen: 

Niks is zo erg als niet kunnen slapen van de kou. Je hebt dan ook een goede isolerende slaapmat nodig (kies een slaapmat met een hoogst mogelijke R waarde),  een mummie slaapzak voor minimaal -15 graden, en een warme fleece deken voor tussen je slaapmat en slaapzak. Slaap niet in te veel kleding, maar bijvoorbeeld alleen in je termo kleding. Van slapen in te veel lagen gaat je lichaam zweten en dat maakt je uiteindelijk weer kouder. Tot slot neem een kruik en een zaklamp mee.

Daarnaast raden we je aan de bodem van de tent te bedekken met karton en/of dekens om ervoor te zorgen dat de kou minder makkelijk de tent binnendringt via de bodem en het binnen wat behaaglijker is.

Hoe blijf je warm:

Zorg voor veel actieve bezigheden waardoor je lichaam overdag niet afkoelt. Eet callorierijk en vooral warm voedsel en drink bovendien elke 3 uur iets warms. Kies een camping uit waar je een kampvuur mag maken zodat je lekker warm je tent in gaat. 

Hou vocht buiten je tent, hang je natte handoeken en sokken buiten of leg ze dicht bij de kachel in de tent en doe de afwas buiten. 

Tot slot, vergeet je camera niet want het wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring die je zeker wilt vastleggen. 


Laat een reactie achter